wonen in duitsland

Sinterklaas, wie kent hem niet? – zelfs in Duitsland!

Sinterklaas wie kent hem niet? Zelfs over de Nederlandse grens is Sinterklaas bekend. Is de Sinterklaasviering in Duitsland ook zon groot kinderfeest? Vieren ze in Duitsland wel pakjesavond? Komt Sinterklaas überhaupt wel naar Duitsland of kennen ze alleen het Nederlandse Feest van het nieuws? Ja hoor, hier kennen ze ook Sinterklaas. Ook in Duitsland komt er elk jaar een Sint langs, maar kennen ze in Duitsland dan ook de Pieten? Ben je ook benieuwd naar hoe wij in Duitsland Sinterklaas vieren? lees dan mijn blog!

NIKOLAUS FEST – DEUTSCHLAND

Wij vieren Sinterklaas / Sankt Nikolaus dus ook in Duitsland. Hoewel we hier geen pakjes avond kennen zoals in Nederland, kennen we wel het begrip om een schoen, of in ons geval een sok, te vullen met een kleinigheidje. Het uitgangs punt is dat kinderen beloond worden met wat lekkers, echter zie je ook hier steeds meer dat kinderen een cadeautje krijgen in hun sok. Nikolaus wordt in Duitsland gevierd tijdens de adventzeit en wel op 6 December.

Het wordt in Duitsland dus wel gevierd, echter kan het zijn dat elke deelstaat dit anders viert. Ook is het zo dat ze in het zuiden, weer een hele andere vorm van deze viering hebben dan bijv in het noorden van Duitsland. Ik vertel je over hoe wij het hier in de deelstaat Niedersachen vieren en probeer toch ook even de andere kant te belichten, omdat deze toch wel erg interessant is.

WIE IS NIKOLAUS IN DUITSLAND?

Sinterklaas / Nikolaus zelf is een katholiek feest en net als in Nederland wordt er gesproken over een goed heilig man die arme kinderen hetgeen gaven wat hun ouders hun niet konden geven. Dit begon met eten en drinken en later werdt dit speelgoed.

NIKOLAUS GOTTESDIENST

Nikolaus wordt bij ons vanuit school in de kerk gevierd met een Godsdienst. Dit wordt verdeeld in 2 avond diensten op 5 December, de avond voor Nikolaus. Eerst is de dienst van de Kindergarten (de kleuterschool) en dan is de dienst van de Grundschule (de basisschool). Tijdens deze dienst komt er een muziekkorps te samen met Nikolaus en Knecht Ruprecht in de kerk. Er wordt een verhaaltje verteld en de kinderen zingen meerdere liederen. Vervolgens verlaten Nikolaus en Knecht Ruprecht de kerk. Dit gebeurd onder muzikale begeleiding met het bekende lied “Lass uns froh und munter sein”. Dan is het tijd om de kerk te verlaten. Buiten staat er een koets klaar voor Nikolaus en knecht Ruprecht, de avond wordt vervolg met een Nikolaus stoet.

NIKOLAUS UMZUG

Vanuit de kerk gaan de kinderen in de Umzug* door het dorp. (*de optocht).
De Kindergartenkinderen dragen hierbij lantarens en worden begeleid door de vrijwillige (kinder) brandweer. Deze dragen fakkels bij hun. Te samen gaan ze in een stoet de Grundschule kinderen ophalen en die sluiten bij de optocht aan. De kleine kinderen halen dus de grote kinderen op en vervolgens keert de stoet terug naar de kerk. Hier kan dan de 2e kerkdienst beginnen. Deze is vrijwel gelijk aan de eerste dienst, echter dan met de grotere kinderen.

SÜSSIGKEITE
Bij het verlaten van de kerk krijgen alle kinderen een cadeau tas mee, deze is gevuld met veel snoepgoed, noten, mandarijnen en een Baselmann ook wel bekend onder de naam Stutenkerl. (dit is een broodje die je doet denken aan palmpasen broodje).

HEEFT DUITSLAND OOK PIET?

In Nederland kennen we de pieten, je weet wel de hulpjes van Sinterklaas waar iedereen wel wat van te zeggen heeft. Hier kennen ze geen Piet, dus geen ruimte voor discussie, zou je denken he? maar Nikolaus heeft zeker wel een knecht. “Knecht Ruprecht” . De meningen hierover zijn verdeeld, aangezien de knecht er niet bepaald “lief” uit ziet. De meeste kinderen vinden knecht Ruprecht best spannend, nou ja zeg maar gerust eng. Mijn eerste aanvaring met Herr Rupknecht was ook echt even schrikken. Dan denk je dat Piet een discussie onderwerp kan zijn, nou die meneer Ruprecht zal ook wel eens een restyling mogen krijgen en toch hoor ik hier niemand over Ruprecht, het zal dan wel een geliefde knecht zijn 

KNECHT RUPRECHT


Knecht Ruprecht is de negatieve tegenhanger van Nikolaus. Hij dreigt of bestraft de stoute kinderen. Hij werd vroeger ook wel de kinderbangmaker genoemd. Ruprecht draagt een korf bij zich, een roe en straalt een duivelse sfeer uit.
De afbeeldingen van vroeger, over hoe deze knecht er zou moeten zien, zijn dan ook de meningen verdeeld. Op de ene afbeelding is de knecht een sombere bosman, (deze versie zie je meer terug bij ons in Niedersachsen) op weer een ander beeld ziet hij er echt duivels uit en wordt hij meer vergeleken met Krampus. (een beestachtige demon uit de alpencultuur die ook samen gaat met het feest van Nikolaus).

Het gerucht ging dat Knecht Ruprecht stoute kinderen mee nam in de zak, tegenwoordig wordt deze zak gebruikt voor lekkers / cadeautjes die hij mee neemt voor de kinderen.

KRAMPUS

Krampus

Nu ik toch bezig ben, kan ik net zo goed ook even uitleggen wie Krampus is. Nou daar waar ik bij Ruprecht al de rillingen kreeg, was ik bij het zien van Krampus echt wel even van slag, wetende dat dit een feest voor de kinderen is, dan denk ik echt, wow!

Krampus is het metgezel van Nikolaus welke voornamelijk voorkomt in het Alpengebied. Krampus, is afgeleid van het hoog duitse woord “Krampen” welke klauw betekend. Ook Krampus is een kinderbangmaker, hij schrikt de stoute kinderen af, ook met een roe en met zijn duivelse looks.

HOE VIER JE NOU EEN NIKOLAUS FEEST MET KRAMPUS?

De avond voor Nikolaus, dus op 5 december, verkleden mensen zich als Krampus. Zij lopen, te samen met de Nikolaus, een optocht door dorpen en of steden. Ze zullen dan de kinderen afschrikken en dit gaat er best heftig aan toe. Benieuwd hoe zon Krampus optocht er uit ziet? check dan Hier een Video van een Krampuslauf.

VIEREN WIJ THUIS DAN GEEN PAKJES AVOND?

Dat klopt, wij wonen in Duitland en vieren met onze kinderen de Duitse tradities. Dit komt niet weg omdat we de Nederlandse tradities niet in takt willen houden, maar meer omdat wij van mening zijn dat onze kinderen gelijk moeten zijn aan hun vrienden / klasgenoten. Daar waar hun klasgenoten van Nikolaus een zak snoep krijgen en die van ons meerdere cadeaus, vinden wij niet logisch. Tevens zouden we het voor onze kinderen ook niet leuk vinden als iedereen uit hun omgeving cadeaus krijgen van de weihnachtsman en dat de kerstman ons huisje heeft overgeslagen.

Geven we dan helemaal geen aandacht aan Sinterklaas? Natuurlijk wel, we kijken natuurlijk ook wel Nederlandse Tv en dus ook het sinterklaasjournaal. Daarin wordt ook duidelijk verteld dat de Sint weer naar Nederlands komt. Dus niet Duitsland. We willen juist dat onze kinderen dit wel mee krijgen dus wij zoeken de Sint elk jaar op tijdens een Sinterklaas feest ergens in Nederland. “hoe dat verloopt? ” check het hier!

Onze kinderen weten heel goed dat Sinterklaas en zijn pieten in Nederland komen, als we toevallig bij vrienden zijn en daar is een iets gebracht voor onze kinderen, dan hebben ze geluk, dan zeggen we ook, dat komt omdat jullie Nederlands zijn, maar pakjes avond? nee dat vieren we niet meer, wij vieren kerst en dat is onze pakjes avond.

Sem maakte afgelopen weekend zelf een vlog tijdens het Sinterklaasfeest in Slagharen, check snel zijn vlog! – Super leuk gedaan ! –

Mieke zegt : Iedereen een fijn Sinterklaasfeest toegewenst, in welke vorm je het ook maar vieren mag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: