gezin lifestyle

This is Halloween

In oktober kan je geen winkel binnen lopen of het kleurt oranje. Nee, dit heeft echt niks te maken met voetbal, in oktober zijn de winkels weer klaar voor Halloween. Van oranje pompoenen tot schrikbarende maskers, van vrolijke pakjes tot griezelige monsters. Hier in Duitsland vieren we Halloween steeds meer, kinderen gaan verkleed langs de deuren en bedelen om zoetigheid. Ook in Nederland is Halloween steeds meer in trek.
Zo ken je vast wel de gruwelijke Halloween feesten in attractieparken, denk hierbij aan het kindvriendelijke Heksendoorn in Avonturenpark Hellendoorn of het gruwelijke event Fright Nights in Walibi Holland. Kortom, in oktober kleurt Nederland langzaam ook oranje en griezelen we er steeds meer op los.

WAT IS HALLOWEEN?

We doen allemaal lekker mee, we versieren ons huis, slaan gezellige en minder gezellige dekoratie in, halen snoep in huis, verkleden ons, maar wat vieren we eigenlijk? Want Halloween oogt toch meer als een feest van de doden? Is dat nou zo feestelijk?

De naam ‘Halloween’ is afgeleid van Hallow-e’en. ( All Hallows Eve ) . Dit betekend letterlijk : Allerheiligenavond. Dus de avond voor Allerheiligen.

Dacht jij je kind even leuk verteld te hebben dat Halloween een over de top Amerikaans feest is, nou dan heb je het helemaal mis. We moeten even wat jaartjes terug in de tijd en daarvoor gaan we niet naar Amerika, maar naar Ierland…
Duizenden jaren geleden vierden de Kelten op 31 oktober oudejaarsavond. De oogst was binnen en op 1 november begon het nieuwe jaar. Dit werd gevierd. Doordat de oogst binnen was, bleef er genoeg over, waaronder dus de pompoenen, die werden gebruikt voor de versiering.

WAAROM IS HALLOWEEN ENG?

De Ieren geloofden dat die oudjaarsavond in Oktober de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De Ieren waren overtuigd dat de sluier tussen het hier en nu en het hiernamaals op die avond erg dun was. De Ieren dachten dat hierdoor de doden makkelijk konden terug keren als geesten en zo dus ook als enge geesten. Dit zorgt vandaag de dag voor de enge kostuums.

Zoals vermeld, was het vooral een feestje, afscheid van het verleden en de toekomst weer tegemoet gaan.
Het feest is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. In Amerika wordt het nog steeds volop gevierd, waardoor meeste mensen ook denken dat het een Amerikaans feest is.
De Rooms Katholieken vieren Allerheiligen, het feest van alle heiligen. De dag erna, op Allerzielen, worden de overledenen herdacht.

HOE VIEREN WE HALLOWEEN?

In de aanloop naar Halloween toe zijn er verschillende griezelfeesten te vinden. In Nederland vind je ze vooral in Attractieparken, maar er bestaan ook losse feesten. Je hebt kindvriendelijke feesten die vaak overdag plaats vinden en je hebt echt horrorfeesten die meestal door gaan tot de late uurtjes. Deze horrorfeesten zijn vaak ook voor 16 jaar en ouder.

TRICK OR TREAT

Op 31 oktober, de dag van Halloween, wordt Halloween zelf gevierd. Het is een familie / kinderfeest. Je kan het vergelijken met Sint Maarten lopen in Nederland. Kinderen gaan van deur tot deur bedelen om snoep, alleen dit keer zingen ze geen liedjes, maar roepen ze “Trick or Treat” , ook dragen de kinderen geen lantarens, maar zijn ze verkleed. Hoewel de meeste mensen er van uit gaan dat dit vaak eng moet zijn, mag je ook gewoon verkleed als je idool, een brandweerman, een prinses etc. Kort om, een soort van van lampionnetje met een carnavals tintje. Trick or treat betekend ” geef me snoep , want anders….. ”

31 OKTOBER EEN FEESTDAG IN DUITSLAND

Elk jaar op 31 oktober zijn we weer vrij. Hoewel onze Mees (7) erin blijft geloven dat hij vrij is vanwege Halloween, heeft deze vrije dag niks te maken met Halloween.
Wat denk je nou zelf, dat de Duitsers denken, ach Halloween, ja dat is en verplichte vrije dag, feestje van de griezels, dus ik hoef niet aan het werk vandaag. Of, laten we de winkels maar even gaan sluiten, want stel je voor, de dag met de dunne sluier… straks nemen de monsters de winkels over…

Nee, in Duistland zijn we vrij ivm Reformationstag, oftewel, Reformatiedag.
Het is een kerkse herdenkingsdag welke in het teken staat van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen situaties in de Rooms – Katholieke Kerk heeft gepubliceerd. Uiteindelijk leidde het verzet van Maarten Luther tot de Reformatie ; Een breuk met de Kerk van Rome.

Dus niks geen vrije dag ivm Halloween, hoewel we Mees nog lekker even laten fantaseren hierover, want die geniet er toch wel het meeste van hier thuis.

Wij gaan ons klaar maken voor weer een avondje griezelen langs de deuren, vieren jullie ook Halloween?

Mieke zegt : Wij vieren Halloween!

hier nog een paar fotos van ons gezin tijdens Halloween – door de jaren heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: