lifestyle mama

Uit eten met Kids – Het perfecte gezin tot aan de Digitale Nanny

ETEN BUITEN DE DEUR, WIJ HOUDEN ER VAN

Uiteten gaan, wij houden er van en we doen dit dan ook regelmatig, niet dat we nou zo rijk zijn, want met een creatief brein kan je op leuke plekjes prima eten voor een leuke prijs. En laten wij nou net in een land wonen waar dit ook haalbaar is. Heerlijk genieten, daar is het waar om gaat bij ons. En ja, we nemen dan al onze 5 kinderen gewoon mee. Dat dit soms best aanpoten is zal ik niet ontkennen, maar de meeste keren is het vooral mega gezellig. Uiteraard gaat het de ene keer beter dan de andere, maar het weerhoudt ons niet om thuis te blijven.

WAAROM GAAN WIJ GRAAG UIT ETEN?

Buiten de deur eten is natuurlijk erg makkelijk, Je hoeft zelf niks te doen en zeg nou eens eerlijk, die papa’s en mama’s van tegenwoordig met hun kookkunsten.. allemaal rare gekke hippe gerechten, nee wij snappen wel dat vele mensen graag buiten de deur eten. Hoewel ik zelf van mening ben dat ik aardig kan koken, genieten onze kinderen toch ook wel van buiten de deur eten.

Je bent in een andere omgeving, je treft andere mensen. Je kan een keer wat anders uit proberen en je bent minder snel afgeleid om andere handelingen te doen die thuis wel wat sneller doet. bijv. al bezig zijn met de bedtijden van de 5 kids, of even je telefoon pakken. Als wij uit eten gaan, dan genieten we en kennen we geen tijd. Het gaat ons niet eens om de beste kwaliteit van het eten, maar om de kwaliteit van sfeer. Uit eten met kinderen is wat ons betreft juist een succes!

De sfeer die buiten de deur eten met zich mee brengt is voor ons altijd doorslaggevend.

WAAR GA JE NOU HEEN MET EEN GROOT GEZIN?

Met een groot gezin heeft een buffet ons voorkeur, er is voor iedereen wat wils en je kan pakken wat je wil. Wij vinden dit echt leuk, de kinderen hebben een vrije keuze en ze blijven ons verbazen met de gerechten die ze uitzoeken. Hier in Duitsland hebben we de Mongolei welke je kan vergelijken met de wok / wereldrestaurant in Nederland. Deze restaurant zijn vaak gericht op groepen en dus ook op grote gezinnen. Ze bieden net wat meer ruimte en vaak ook grote tafels waar we met zijn allen aan kunnen zitten. En tja het leukste van een buffet restaurant is natuurlijk het toetjes buffet en dan staat bij ons met stip op nummer 1, smurfenijs. Ken je dat? Dat heerlijk blauwe chemische ijs, nou als je daar eenmaal mee knoeit heb je gelijk een entertainer aan tafel. Wat creëren die toetjes toch heerlijke clowns!

ZIJN WIJ OVERAL WELKOM?

Een vraag die we vaak krijgen, “waar gaan jullie in vredesnaam eten?” of “wij vinden het met 2 kinderen al zo’n gedoe, hoe zwaar is dat voor jullie wel niet?” of “nou ik denk niet dat medegasten zitten te wachten op een gezin met 5 kinderen, laat staan het restaurant zelf” en ga zo maar door. (Alsof wij met een gezin van 7 een grote stoorzender zijn in een restaurant).
Nou lieve mensen, ik kan je zeggen dat we echt nog nooit ergens geweigerd zijn. En er zijn ook nog geen medegasten geweest die ons wegstuurden. Echt niet! Gek he? Wat ons betreft is het uit eten met een groot gezelschap niet een grote stoorzender, de digitale nanny daarentegen…

FAMILIE BUFFET OP EEN VAKANTIEPARK

Elk jaar gaan we naar Nederland op vakantie. Landal het Vennenbos is bij ons groot favoriet. Daar hebben ze ook een Familie Buffet. (zowel ontbijt als avond buffet, die we beide hebben geprobeerd, hierover lees je meer in onze blog over het Vennenbos )
Wat ons betreft een goede plek om uit eten te gaan met het hele gezin. Er is voor ieder wat wils, de kinderen worden voorzien van leuke placemats waar ze op kunnen kleuren en puzzelen en ze hebben ook een speelhoekje. Het is gericht op gezinnen en je kan zo lekker vanuit je huisje aanschuiven omdat het van alle gemakken voorzien is. Wij hebben hier zeker van genoten!

Ik schat de gemiddelde leeftijd van de kinderen op dat moment dat wij er waren tussen de 2-5 jaar. Het was immers geen vakantie in Nederland, dus het park zat vooral vol met gezinnen met jonge kinderen en dus niet te maken hebben met de leerplichtwet.

Ik mag graag mensen kijken en ik vind het ook leuk om een gesprek aan te gaan. Hier was niet al te veel ruimte voor, niet doordat er vervelende kinderen waren, maar omdat iedereen behoorlijk druk met zichzelf of de telefoon bezig was. Daarbij is de vraag ” hebben jullie wifi” nog eerder gesteld dan “waar kunnen we zitten?” Oef.. why?

HET PERFECTE GEZIN

Er kwam een groep van 3 gezinnen met in totaal 6 kinderen binnen welke achter ons kwamen zitten. Deze gezinnen waren totaal voorgeprogrammeerd. Alle moeders dezelfde merk luiertas, de heren allemaal een hip Gaastra vest aan en de kinderen allemaal dezelfde merk drinkbekers en uiteraard slabbers voorzien van de naam van je kind. Alsof een slabber van een ander anders eet, maar goed je weet maar nooit, deze ouders namen in ieder geval geen risico.

Ik kijk even rond en zie overal dezelfde “perfecte” gezinnen zitten.
Zijn wij nu zo anders? of zijn we iets te makkelijk? We vergeten vaak een drinkbeker, maar denken dan snel, ach een rietje werkt ook wel, ja dan moet ik als ouder het glas even vast houden, maar ja, wie wordt daar nou minder van? En slabbers? Daar denken we al helemaal niet meer aan, met 2 kinderen nog in de luiers hebben we vaak wel vochtige doekjes mee, daar krijg je een vlek er wel mee uit en zo niet? nou ja we zijn op vakantie, no worries. Wij waren allemaal ooit kind en we leren door foutjes te maken en daar hoort (helaas ) knoeien ook bij. Want nee ik geniet echt niet van een dikke chocoladevlek op een mooi nieuw wit shirt! Maar ja, ik kan ook niet verwachten dat een kind niet knoeit, dan maar geen wit shirt aan.

DE DIGITALE NANNY

Ondertussen installeerden de Gaastra papa’s hun kinderen in de kinderstoel. Riempje vast, koptelefoon op en aan tafel! Je hoort een ouder nog mopperen over het merk kinderstoel, er is immers een goede reden waarom ze deze stoel zelf niet in huis hebben staan en dan komt Mama met een bord vol donuts. De kinderen werden immers onrustig van het wachten en zo dus de ouders ook. Stress stress en stress!
Ik hoor een van de moeders op een verwijtende toon zeggen tegen haar man : “Ik zei toch je kan beter eerst dat ding aan kon zetten anders zijn ze niet rustig”. De donut werd voor ze neer gezet en papa pakte het ding… juist…de Tablet! en de kids waren rustig. De digitale nanny deed haar werk.
Ik was gewoon stom verbaasd, de kinderen waren nog geen 4 jaar oud en kregen gewoon een tablet voor de neus gedrukt. En dat was niet omdat deze toevallig in de perfecte luiertas zat, nee deze was, uiteraard inclusief powerbank, bewust mee genomen naar een avondje gezellig uit eten met het gezin.

MIJN KIND KAN NIET ZONDER…

Foto: Gezondheid&Co

We raakten aan de praat met ouders van 2 kinderen, ik vermoed 2 en 4 jaar oud. De moeder zei uit het niets, “ ja erg he? ze zijn zo jong en ze kunnen niet meer zonder, als we die dingen niet mee nemen zijn de kids niet te genieten”. De vader voegde er trots aan toe “ Ze weten nog beter hoe die dingen werken dan ons ha ha” . Het feit dat de ouders dit zelf uit het niets aangeven gaf mij het gevoel dat ze een excuus aan het zoeken waren, een excuus voor wellicht iets wat niet zo normaal is.

Een excuus voor een voorbeeld die ze wellicht zelf afgeven.

foto : thinkstock

Mijn man en ik keken elkaar aan, alsof we in een andere wereld leefden. Wat waren wij verbaasd. Wat is dat toch met kinderen en tablets? of nee, wat is het toch met ouders die hun kinderen dit voorschotelen. Wat eigenlijk kan een kind er niks aan doen.

Ik moet je wel zeggen dat we geen last hadden van schreeuwende kinderen, maar ja, de kinderen zaten ook met hun hoofd in een tablet en waren volledig afgesloten van de buitenwereld door hun koptelefoon. Alsof ze geen deel uitmaken van de gezelschap waarmee ze aan tafel zitten.

WORDEN WE OUD? OF SNAPPEN WE HET ECHT NIET?

Zijn wij dan echt zo ouderwets? Zijn wij niet van deze tijd? zijn we te streng? want heel eerlijk, ik vind ons best hippe ouders en beide nog geen 35 jaar oud. Laten we dat deel wel even duidelijk in kaart brengen natuurlijk! 
Wij mogen misschien jonge ouderwetse ouders zijn, maar die digitale wereld en kinderen begrijpen we helaas niet. Wellicht zijn er genoeg ouders waarvoor het wel werkt natuurlijk en uiteraard is dit ieder zijn eigen, maar het ziet er toch niet uit? al die kids met hun koppie in beeldschermen gedrukt. Waar is de tijd dat we nog een gesprek aan gaan met de kinderen?

Mieke zegt : Laten we lekker een tablet verbod (aan tafel) invoeren in restaurants en laten we weer eens gezellig met onze kinderen praten en samen genieten van het moment!

uiteraard is bovenstaande een voorbeeld, er zijn genoeg gezinnen waarbij dit natuurlijk niet speelt. Maar ja, die zijn zo saai om over te bloggen. Op het moment dat wij in het restaurant waren speelde dit extreem veel, dit betekend natuurlijk niet dat dit op andere dagen ook zo is.

——————————————————————————-

Heb jij het gevoel dat jouw kind verslaafd is aan een Tablet of telefoon?
kijk dan eerst wat je zelf kan doen, jij als ouder bent het voorbeeld van je kind. Het klinkt misschien raar, maar deze verslaving bestaat echt! Zowel bij ouders als bij kinderen, maar geloof me, kinderen kunnen echt wel zonder! 

Opzoek naar tips en info? check Gezondheid & Co
Hier vind je goede tips om een verslaving te voorkomen! Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: