lifestyle wonen in duitsland

Wat? Gaan jullie naar Duitsland? – De vooroordelen – Deel 1

Na jaren er mee bezig te zijn geweest hebben we in 2014 besloten om te verhuizen naar Duitsland. In 2015 zette we alles in werking en begin 2016 verhuisden we dan echt. Wij wonen hier inmiddels al wat jaartjes en kunnen oprecht zeggen dat we hier met veel plezier wonen.

Toen we onze vrienden en familie gingen inlichten over deze stap kregen we wat reacties naar onze oren toe geslingerd, want “Duitsland? hoe kan je daar nou heen gaan?” of “als je toch wil emigreren, dan ga je toch naar een warm land?” en “denk je nou echt dat het daar beter is dan hier?”

Vooral die laatste vraag zullen vele mensen die emigreren wel te horen krijgen. Maar goed, uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om welk land beter is. Het gaat er om wat bij je past en wat jou gelukkig maakt en gelukkig is dat voor iedereen iets anders, maar dat is een mindset die ik in een andere blog wel weer zal toelichten, Mieke zegt “daar kom ik op terug”

DE VOOROORDELEN – WAT MENSEN GRAAG TEGEN ONS ZEGGEN…

Je gaat zeker naar Duitsland voor de goedkopere huizen!

Dit is een vooroordeel die we dagelijks horen, ” Oh woon je in Duitsland? dat is lekker goedkoop he?” – “we doen er wel eens boodschappen, veel goedkoper dan in Nederland” (daar kom ik zo op terug) Voor ons was het familie leven de reden om naar Duitsland te gaan. Wij hebben het gevoel dat de kinderen hier langer kind kunnen zijn dan in Nederland. ( nog al een statement of niet?) Uiteindelijk heeft het natuurlijk allemaal te maken met hoe jij als ouder in het leven staat, maar los van een stukje opvoeding, is dit wel het gevoel die wij ervaren. En hoe belangrijk is jouw gevoel? Juist! heel belangrijk! Ja de huizen zijn goedkoper, het woongenot is ruimer, wat voor ons als groot gezin natuurlijk een super bijkomstigheid is. De schooldagen zijn korter, waardoor er meer ruimte is voor sport, spel en spelen met vriendjes. Kinderen zijn heilig hier en de zorg, onderwijs voor kinderen zijn echt op en top geregeld hier. Ik denk dat het voor ons een combinatie was van meerdere factoren om te gaan verhuizen, daar komt bij, wij houden van het kneuterige leven hier in een Duits dorp.

“ach jullie wonen dichtbij de grens? dat is handig, kunnen de kinderen gewoon in Nederland naar school”

En of dat kan! maar dat doen we niet! We hebben er bewust voor gekozen om hier te gaan wonen, dus ja, onze kinderen gaan naar een Duitse school, sporten bij Duitse verenigingen, hebben Duitse vrienden en kijken ook nog een Duitse TV.
Hoe vaak hebben we wel niet gehoord ” oh wat zielig zeg!”
Wij zijn van mening dat de kinderen aansluiting moeten hebben in hun directe woon / leef omgeving. Als we onze kinderen in Nederland naar school zouden doen, zou dit misschien een makkelijke route zijn geweest, alleen op lange termijn niet fair. We zouden onze kinderen, althans in onze ogen, ernstig te kort doen in hun sociale leven en dus in hun ontwikkeling en dat zouden wij eerder als “zielig” ervaren.
Toch zijn er veel ouders die het wel doen, je hebt hier verschillende woonwijken binnen een dorp, er zijn Nederlanders die elkaar opzoeken en vervolgens een hele taxi service onderling hebben voor het heen en weer brengen van hun kinderen naar Nederland. Ieder zo zijn keuze, voor ons zal dit niet de eerste keuze zijn. Daar komt bij dat het Duitse onderwijs en vooral de basisschool periode, meer bij onze visie op onderwijs aansluit dan de Nederlandse.

“Gaan jullie kinderen in Duitsland naar school? Dan moeten ze toch ook op zaterdag naar school?”

Wellicht komt dat weg bij vroeger, maar onze kinderen gaan echt niet op zaterdag naar school. 1 keer per jaar is er een verplichte schooldag op zaterdag, dat is de eerste schooldag van het school jaar. ” Einschulung” . Dan worden alle nieuwe basisschool kinderen verwelkomt met een groot onthaal, een feestelijke bedoeling die met elkaar wordt gevierd. Er is die dag geen onderwijs, maar wel een plicht om te verschijnen.

“In Duitsland dragen ze een fietshelm, zo zielig, daar doen jullie toch niet aan mee?”

foto : kinderfietshelm.nl

Ten eerste, een fietshelm is nooit zielig! Ten tweede, ja iedereen draagt hier een helm. Bij ons is het zo dat wanneer je geen helm draagt je niet verzekerd bent. Dus als je een ongeluk krijgt, ook al wordt je aangereden door een ander, als jij geen helm draagt en je kind heeft een letsel wat voorkomen kon worden door een helm, is de verzekering niet verplicht de kosten te dekken. Daar komt bij, je bent hier niet anders als je een helm draagt, je bent anders als je geen helm draagt. Zo vertelde mijn zoon wel eens dat een klasgenoot strafregels moest schrijven, omdat hij zonder helm naar school kwam. (de school staat garant voor een veilige schoolweg). Kortom, kinderen weten niet anders en willen dus ook niet anders. Dus JA wij doen er wel aan mee, de helm gaat op de kop!

“Ga jij je kinderen nu ook Duits kleden?”

Wat is dat toch een rare vraag, o nee rare vragen bestaan niet… En toch, als we toch aan het oordelen zijn, ik vind hem raar. Want wat is Duits kleden? En wie bepaald hoe een kind gekleed gaat? Ik kan mij niet herinneren dat Duitsers hun kinderen verwaarlozen dmv een kledingstyle. Is dit echt zo belangrijk? Wat vind het kind zelf? Ik kan wel zeggen dat ik het zelf geweldig vind om mijn kinderen te kleden, en heel eerlijk? ik shop liever voor mijn kids dan voor mijzelf, maar dit zegt niks over mijn kinderen. Het zegt iets over mijn smaak en nee niet iedereen heeft dezelfde smaak, prima toch, laten we dat vooral niet voor elkaar in gaan vullen zeg.
Wat wel zo is, Duitser kleden hun kinderen wat praktischer. Dus ja, als ze er op uit trekken hebben kinderen vaak Gummyhosen aan (soort regenpak) maar dit is meer zodat kinderen lekker kunnen spelen en vies kunnen worden. Dus eigenlijk, meer kind kunnen zijn. In de winter dragen de meeste kinderen speciale winterboots die wind en water dicht zijn en heerlijk gevoerd. Zijn ze mooi? tja, dat is iets waar we misschien nog lang over kunnen discussiëren, maar zijn ze praktisch? Zeker! En kinderen kijken toch naar elkaar, ook onze kinderen vragen om die laarzen, want die hebben ze allemaal aan, ze weten immers niet beter. Heerlijk toch? In ieder geval geen reden voor koude voeten. 

Pipp En Mees in hun gummi pak

“Duitsland? daar kan je lekker goedkoop boodschappen doen, ik snap wel dat je daar gaat wonen!”

Klopt dit nou echt? uiteraard zijn er dingen die hier goedkoper zijn, maar dat geldt in Nederland natuurlijk ook. Duitse producten als Milka, Kinder, Punica, dat is hier goedkoper. Maar dingen als medicijnen weer niet. Bijvoorbeeld Paracetamol, deze kan je hier niet eens in de winkel kopen, hiervoor moet je naar een apotheek. Waar wij zelf gelukkig van worden zijn producten als, Luiers, vlees, frisdrank, weekendbroodjes, haarproducten, make up, persoonlijke verzorgingsproducten, wasmiddel en vaatwasser tabs. Die zijn hier aanzienlijk goedkoper. Ik denk dat elk land wel zo zijn aanbiedingen heeft, hagelslag is weer een product wat je hier niet moet kopen, ze kennen het niet echt en als het in de winkel te vinden is, dan is het erg aan de prijs.

Kortom niet alle cliches zijn waar, goh, wie had dat verwacht? Heb jij nog leuke vooroordelen of gewoon vragen rondom Wonen in Duitsland? Meld ze gerust!

Mieke zegt : STAY TUNED voor DEEL 2!

Tot Slot….

Ik wil er wel even aan toevoegen dat onze lieve familie en vrienden waar we daadwerkelijk waarde aan hechten, ons allen bijstonden in onze keuze destijds en vandaag de dag natuurlijk ook nog. Mensen die ons goed kennen hebben geen vragen gesteld, die waren vooral nieuwsgierig op een positieve manier en gunde ons al het geluk toe :)Mensen die ons echt kennen weten ook dat deze keuze voor ons de beste keuze was die wij als gezin konden maken.

Mieke Zegt : #stillhappyinGermany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: