gezin lifestyle mama

Ons ochtendprogramma met een groot gezin

Goedemorgen allemaal! wakker worden! aankleden, wassen, ontbijten tassen klaar maken en naar school! “Met 5 kinderen kan het wel aanpoten zijn smorgens of niet?”
Hoe gaan wij hier mee om? Eten we echt altijd met zijn allen? Zetten we de digitale nanny in? Is het stressen bij ons thuis? of zijn wij juist relaxed smorgens.
Feit is, iedereen moet hier voor 7.45 uur de deur uit zijn. Klinkt als een klus he? Lees snel mijn blog en check hoe het in Huize Nijhof er aan toe gaat !

HET PERFECTE PLAATJE

Met 5 kinderen elke ochtend samen tafelen, de ene keer met heerlijke muffins, de andere keer met pancakes, een eitje hier, een beschuitje daar, samen broodjes smeren voor de broodtrommeltjes, fruithapjes maken en dan samen de tassen inpakken. Vervolgens iedereen netjes in de rij om haren toe doen, schoenen aan en dan 1 voor 1 naar school, Ritme en structuur is zo belangrijk… Wat doe ik het toch goed als moeder…

WIJ ZIJN ALLES BEHALVE PERFECT

Wat denken jullie nou zelf? Dat ons leven zo perfect is? Nou zo gaat het echt niet hier thuis. Hoewel ik het wel geprobeerd heb, dit is natuurlijk wat we veelal terug zien in films, maar in de praktijk? Nou niet bij mij thuis.
Hoewel ik wel van structuur hou, past dit ideaal beeld niet bij mij. Het zal voor te veel stress zorgen en waarom zal ik iedereen om 6 uur wakker maken, als ze ook langer kunnen blijven liggen? Waarom zal ik met 5 kinderen elke ochtend de spits aan gaan, terwijl je met een beetje omdenken veel meer rust kan creëren, bij mij als moeder en daarmee ook zeker bij onze kids.

Het ideaalplaatje van smorgens met 7 personen te tafelen tafelen heb ik allang naast mij neer gelegd. Dit plaatje staat lekker in de kast naast mijn Amsterdam Blond, welke ik als weekend servies gebruik, dit plaatje komt in het weekend met het servies mee uit de kast, maar doordeweeks? No way! Maar hoe werkt het dan wel?

Ik denk dat de kracht hem vooral zit in de lat niet zo hoog te leggen voor jezelf als moeder. Kijk naar wat wel werkt ipv wat niet werkt. Pas de situatie aan zoals deze voor jou het meest werkzaam is. Is dit drukte? dan lekker doen, wil je net als ik toch wat meer orde en regelmaat, dan kan ik alleen maar zeggen, ga eens omdenken en ontbijt op maat. 

SNOOZEN

Zoals je al kan lezen, ik ben by far niet perfect en ik zal liegen als ik nu beweer dat ik elke morgen met gemakt mijn bed uit kom. Mijn favouriete bezigheid s morgens vroeg is Snoozen, niet 1 keer, niet 2 keer, maar eigelijk net zo lang tot ik niet meer snoozen kan (ik geloof dat het max 5 keer kan). Slecht he? maar ja, ik denk dat ik dit nodig ben en zolang ik daarvan overtuigd ben dat ik dit nodig ben kan ik het beter maar accepteren… Mieke zegt ” Dat mag best!”

TIJD OM DAN ECHT OP TE STAAN

Na al dat gesnooz kom ik beneden waar onze oudste al lekker bezig is met het voorbereiden van zijn broodtrommel etc. Ik vind het echt knap dat een 13 jarige smorgens gewoon zo makkelijk zijn bed uit komt, dus dikke pluim voor Sem!
We beginnen de ochtend dan ook rustig met zijn tweeën. Hij ontbijt, ik maak de trommels klaar voor de andere kinderen en rond 6.50 uur vertrekt zijn Bus. Als Sem weg is neem ik even tijd voor mijzelf.

MIJN OCHTEND SAMEN MET JAN…

Elke ochtend heb ik een date met Jan, Jan de Hoop van het RTL ontbijt nieuws. Tenminste, als Jan er is. Jan komt in full Hd onze huiskamer binnen en houdt me op de hoogte van het nieuws wat er in Nederland en de wereld afspeelt. Hier en daar wat droge grappen tussendoor en mijn dag kan niet meer stuk. Gewoon even 10 minuten tijd voor mij en Jan, samen met een kop koffie… even niks…
Bedankt Jan! dit heb ik soms gewoon nodig. Ik kan ook wel zeggen dat ik baal als jij er smorgens niet bent, hoewel je collegas het super doen, ik mis je op bepaalde dagen echt wel hoor, maar beste Jan, ook jij hebt natuurlijk jouw “me – time” nodig, deze gun ik je ook, zodat we de ochtend er na weer samen kunnen genieten van een kop koffie en jouw ontbijtnieuws.

DE VOLGENDE KIDS WORDEN WAKKER!

Om 7 uur wek ik de 2 middelste kids. Ja onze kids moet ik echt wekken smorgens. Pipp (3) blijft vaak nog even liggen, tenzij hij wakker is, dan gaat hij ook gelijk mee naar beneden, maar over het algemeen doen we zo stilletjes op de gang en blijft hij nog liggen. Geloof me, dit is elke ochtend weer een uitdaging. 
De broodtrommels zijn al klaar (en ja ik geef de kinderen gevarieerd ontbijt mee naar school, want in Duitsland ontbijten ze ook op school)
Tyke (11) en Mees (7) ontbijten vervolgens samen, want ondanks dat er hier ook op school ontbeten wordt mogen de kinderen van mij niet met een lege maag van huis. Een beschuitje, een half broodje, een stuk fruit, een schaaltje yoghurt, ik vind het allemaal prima, zolang we maar niet met de lege maag vertrekken.


Als deze Tyke en Mees klaar zijn pakken ze hun tas in en ondertussen maak ik Pipp wakker.
Ik heb dan alle tijd om met Pipp te ontbijten, terwijl Mees en Tyke hun tanden poetsen, hun schoenen pakken, de tassen verder klaar maken..
Rond 7.45 uur gaat iedereen de deur uit, op naar school / kindergarten waar om 8 uur hun dag begint.

IN MIJN KLOFFIE

Wat zijn we toch gezegen met een Papa die de kinderen bijna elke ochtend weg kan brengen, dit betekend ook voor mij dat ik smorgens heerlijk in mijn kloffie kan rond lopen en dat geeft toch een rust!
Papa hoeft ze niet allemaal weg te brengen, want de kinderen gaan hier met de schoolbus naar school. We vinden Pipp nog te jong daarvoor en die brengen we daarom zelf weg. (maar hij zou eventueel ook met de bus kunnen).
In principe heb ik vanaf 7.45 uur de tijd om mijzelf even te poetsen, eventueel in de plamuur te gooien (indien gewenst natuurlijk, vaak wensen we dit ook niet), haartjes in de plooi te doen en de dag te starten met kind nummer 5.

HET ZOVEELSTE ONTBIJT

Om 8.30 uur haal ik de jongste uit bed en gaan we ontbijten, omdat deze kleine man wat extra zorg vraagt doe ik dit met hem 1 op 1. Op deze manier kan hij rustig ontbijten en heb ik dus alle tijd voor hem. Slaapt hij dan elke ochtend tot 8.30 uur? Nee hoor, de ene keer wel, de andere keer niet. Als hij tussendoor wakker wordt dan breng ik hem een fles warme melk en dan slaapt hij nog even verder. Tot nu toe werkt dit nog, maar wie weet is dit binnen een paar weken weer anders, voor nu werkt en anders vinden we wel weer iets anders .

Rond 9 uur heb ik vaak al een hele bezige ochtend achter de rug.
Ik kan dan zelf even ontbijten, het zoveelste ontbijt, maar dit keer voor mijzelf. En dit doe ik ook vaak uitgebreid. Een heerlijk gebakken eitje met koffie en een glas sap. Mijn man werkt in de nachtdienst dus die ligt dan alweer op bed. Als mijn man vrij is dan ontbijten we natuurlijk samen.

Wat we ook wel eens doen is dat we buiten de deur ontbijten met zijn drieën bij een bakker. Nu onze pleegzoon iets ouder wordt en wat meer hulp vraagt wordt dit wel steeds moeilijker waardoor we iets minder flexibel zijn om buiten de deur te ontbijten. Voor ons geen reden om niet te genieten van een ontbijt, mijn man neemt dan een lekker ontbijtje mee van de bakker mee als hij op zijn retour is van de Kindergarten.

ETEN VOOR DE TV

Heel vaak krijg ik de vraag, ” jij zet je kinderen smorgens zekker voor de tv zodat ze rustig zijn” Nou nee hoor. Bij ons is daar geen tijd voor. De tv gaat smorgens alleen aan voor Jan. Dus van 6.45 tot 7.00 uur het ontbijtnieuws, maar dan zijn er geen kinderen in de kamer. Wij zijn thuis van mening dat een beeldscherm niet tot het ochtend ritueel behoort. Geen tv, geen telefoons, geen tablets. Kinderen moeten in onze ogen de dag rustig kunnen starten zodat ze zich beter kunnen concentreren. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat kinderen moeite hebben met concentreren als ze gelijk vanuit bed zoveel prikkels binnen laten. “Dus omdat het wetenschappelijk bewezen is, doen jullie dit?” Nee, we deden dit altijd al, ook toen wij nog maar 1 kind hadden. Wij vinden het niet nodig en wij hebben er ook geen tijd voor. Ontbijten doen wij aan tafel en daar hebben we geen tv staan. We praten smorgens met elkaar, of niet, want tja, niet iedereen heeft smorgens zin om te praten. Rustig wakker worden en de dag starten.

Niet samen ontbijten maar toch een samen zijn en rust creëren voor de drukke dag aan.

VOORDELEN VAN EEN GROOT GEZIN

Ik denk dat het hebben van een groot gezin mij als moeder wel makkelijker gemaakt heeft. Smorgens is het hier dus ” ontbijten op maat” dus passend bij onze situatie. En doordeweeks is dat niet met zijn allen tegelijk, want ja, dan zouden ze allemaal om 6 uur wakker gemaakt moeten worden, dat vind ik niet nodig. En nu heb ik smorgens tijd voor iedereen. Waarom stressen terwijl het ook relaxed kan!? Bij mij werkt dit echt het beste. En daar waar ik als moeder de rust ervaar, zullen de kinderen dit ook zo ervaren.

Mieke zegt : No stress, pas je aan en vergeet vooral niet te genieten van wat je hebt

WEEKEND

In het weekend ontbijten we wel met elkaar, vaak aan tafel en heel enkel een keer doen we een verlaat ontbijt / brunch bij de tv. Lekker een film aan, broodjes en lekkers op tafel en eten maar. We merken, doordat we normaal gesproken niet voor de tv eten, dit echt momenten zijn die door de kinderen als speciaal ervaren worden.

ALS PAPA VRIJ IS…..

Als papa vrij is dan ben ik ook vrij… ik heb het geluk dat mijn man, daar waar mogelijk, mij altijd ontlast en net zo goed de zorg voor de kinderen op zich neemt als ik. Mijn man laat mij smorgens gerust liggen om mij te ontlasten.

Hoe de ochtend met de kinderen dan verloopt? daar kan je een hele andere blog over schrijven 

Wat voor ons telt, de kids hebben zowel papa en mama die er elke ochtend weer voor ze staan, hoe ze er staan? ook dat is weer een ander verhaal  …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: