afvallen met nederland dagboek dieet lifestyle mama mieke zegt voeding

Afvallen met Nederland – Dagboek – Week 2

Gezond op gewicht met lekker eten !

10 weken lang ga ik leven volgens het nieuwe boek van “Afvallen met Nederland” Het boek ” Gezond op gewicht met lekker eten” is geschreven door Jeroen van Egmond. Het boek legt de focus op koolhydraat arm dieetprogramma welke ondersteund wordt door bewegen. Elke week zet ik een weekoverzicht online en leg ik de focus niet alleen bij het afvallen, maar breng ik ook in kaart of het dieetprogramma past bij een fulltime mama van een zeven koppig gezin. Is het betaalbaar? boekt het resultaat? en niet geheel onbelangrijk, is het echt zo lekker als de titel doet beweren? Je leest het terug in mijn wekelijkse verslagen. Benieuwd hoe het mij gaat? Lees dan snel mijn blog van Week 2.

Lief dagboek…

We beginnen weer aan een nieuwe week en ook deze week beginnen we met het bestellen van de boodschappen, dit doe ik vaak in het weekend voor de nieuwe week aan. Als er iets is wat ik geleerd heb van vorige week is dat ik veel verse producten niet vooruit moet bestellen ivm de houdbaarheidsdatum. Ik maak dus een mix van online bestellen en in de winkel kopen.

Nieuwe week, nieuwe ingrediënten 

Wat mij gelijk al opviel is dat er in de tweede week meer vis op het menu staat en dit vind ik echt niet erg, ik hou van vis. Voor de rest stonden er voor deze week geen ingrediënten op het menu die ik niet standaard in huis had, of waar ik nog nooit van gehoord had. Dit scheelde mij weer een zoektocht. 

Extra kosten week boodschappen : 

Deze week was ik rond de 60 euro kwijt aan de week boodschappen voor mijzelf. Dit komt dus over de wekelijkse gezin boodschappen heen. De tweede week valt dus duurder uit dan week 1 en toch denk ik dat het goedkoper kan als je nog creatiever opzoek gaat, ja dat is ook een sport ! 😉

Favo van de week:

Week 2 was voor mij een lekkere week, want er stond veel vis op het menu. Het zal je dan ook niks verbazen dat mijn favoriet van deze week dus een vis gerecht zal zijn. Zalmnoot gebakken in gyros kruiden in combi met sperziebonen met ui. Heerlijk en heel erg makkelijk klaar te maken. Maar ik moet zeggen dat de quiche zonder deeg ook echt wel goed te doen is. De soepjes uit het het boek doen het bij mij ook altijd goed. Ook deze week was er niks bij wat ik niet lekker vond. Natuurlijk zijn er bepaalde producten die ik echt niet lust, in mijn geval bijv karnemelk, deze vervang ik dan voor een optimel.

Afvallen vs goed voelen

Tijdens mijn eerste week viel ik maar liefst 4.2 kg af. Dit was zeker mooi mee genomen, maar het belangrijkste van alles vond ik dat ik mij in 1 week tijd echt een heel ander mens ging voelen. Dat afvallen is super en natuurlijk vind ik het fijn om even wat strakker in mijn vel te zitten, in hoeverre mogelijk, want tja de zwangerschap heeft mij naast een paar prachtige kinderen ook wat extra huid gebracht. Ik kies er deze week bewust voor om niet een weeg moment te doen, ik wil me namelijk goed voelen en de weegschaal moet geen obsessie worden. Hoe ik mij de afgelopen 2 weken voel, lichamelijk en mentaal is mij zoveel waard.

And the Winner is…

Als ik alles afweeg wint “goed voelen’ het van “afvallen’. Een duidelijke winnaar voor mij. Hoe fijn is het om al 2 weken lang geen last te hebben van schommelingen binnen mijn gesteldheid. Geen momenten van duizelingen, buikpijn, hoofdpijn… Ook mijn lichamelijke gesteldheid is stukken vooruit gegaan. Ik blijf het bizar vinden dat je in 2 weken tijd jezelf een zo ander mens kan voelen. 

Ik denk echt dat de juiste balans en variatie in voeding mee werkt aan een goede gezondheid, je goed voelen is echt belangrijk, dat merk ik aan alles. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar je suikers… als deze op pijl zijn, voel je een stuk beter, met deze manier van eten is dit alles wel meer in balans, dat je dan ook beter voelt is natuurlijk ook verklaarbaar.

De energie blijft

Ook deze week bruis ik weer van de energie. Oke, ik heb niet weer 15 km gefietst; zelfs ik leer van mijn eigen fratsen en weet ook dat ik het anders moet aanpakken. Mijn energie zit het hem vooral in de normale dagelijkse dingen oppakken. Ondanks het feit dat ik een druk leven heb als moeder van een zeven koppig gezin, lukt het mij nu om veel meer op te pakken. Dus de was in veel vaker aan de kant, het huis is opgeruimder en ik meng mij sneller tussen het spelen van de kinderen dan eerst. Nu kan je vragen, komt dit nou echt allemaal door de voeding? Goed daar kan ik, ook na 2 weken, geen ja op zeggen, maar ook geen nee. Wat ik wel kan zeggen, ik voel me goed, ik voel me fit en als een mens zich goed voelt, gaat ie er zich ook naar gedragen. Het goed voelen zorgt er voor dat er meer ruimte is in mijn koppie en dat zorgt er weer voor dat ik meer aan kan. Dus tja, voeding? een andere levensstijl? een andere mindset? wat mij betreft geven jullie het een naam, mij maakt het niks uit, wat ik belangrijk vind, ik voel me goed! 

Meer bewegen zonder een sportschool

Wie mij een beetje kent weet ook dat ik niet van sporten hou. Ik  moet ook zeggen dat mijn gewrichten dit nog niet helemaal toe laten en dat ik hier ook niet altijd te tijd voor heb. Ondanks dat beweeg ik veel meer. Het zit hem in de kleine en simpele dingen. Afgelopen week waren we even in de stad, welke uit twee delen bestaat, een overdekt centrum en een winkelcentrum. Hoewel dit lopend prima te doen is, switchen wij van centrum vaak met de auto, dit ook omdat dit makkelijker is met de boodschappen inladen. Dit keer ging mijn man met de auto en zei ik uit mijzelf, ik loop dat stukje wel even. Heerlijk! Ook zijn we afgelopen zondag met het gezin naar een speeltuin geweest en ging ook mama lekker mee spelen / klimmen en springen op het springkussen zonder problemen!

Mijn gezin … Heerlijke rode koppies van het actief samen spelen, dat is toch pure rijkdom

Cheatday – Curryworst, Pommes, Cola! 

Ja deze week had ik zeker een cheatday. Afgelopen vrijdag ging ik samen met mijn zoon naar een concert van The Kelly Family. Voor de Nederlanders, ja zeker, die bestaan nog, hier in Duitsland valt deze net zo goed in de categorie pop concerten zoals in Nederland bijv. Kensington. Op een dag als deze gaat het hem vooral om genieten. Lekker leven in het moment en dan ga ik ook heerlijk ergens een hapje eten met zoonlief. En daar waar een kind de maaltijd mag kiezen weet je ook dat dit niet altijd iets gezonds zal zijn. Oh wat heb ik genoten van een Curryworst met Patat. En tijdens het concert zat ik ook lekker aan de popcorn, de pretzels en een halve liter Cola! – mama is een dagje uit! haha. 

Past het binnen het gezin?

Ik moet zeggen dat wij een drukke week achter de rug hadden, buiten school om stonden deze week meerdere afspraken, waaronder ook de tandarts, nou als je dat met zijn allen doet, ben je wel even onderweg. Ook ging ik vrijdags een dagje weg en hadden we zondag ook een uitje op de planning.

De dagjes weg moet je gewoon creatief zijn, ik neem dan gewoon een eiwit broodje mee of iets van yoghurt en fruit. Hier bij de lidl hebben ze van die handige mee neem bakjes met Griekse yoghurt (neutraal) en een beetje fruit, deze zijn ideaal als je een dagje weg bent. (vergeet niet even en lepeltje mee te nemen, anders eet het zo lastig #ervaringsdeskundige)

Het was hier en daar wel lastig om te koken voor mijzelf als de rest van het gezin op tijd staat. Ik koos er voor om het gezin eerst te laten eten, die eten immers gewoon aardappelen, pastas etc. Pas daarna ging ik voor mijzelf bezig. Dit lukt aardig, maar of het altijd even handig is? Want soms eet ik gewoon echt laat, gelukkig is die fabel ook al ontkracht, dat laat eten zeer slecht is… dus dat probleem is al snel uit de wereld, maar de minder leuke kant is, dat je pas laat op de avond daadwerkelijk “me time” hebt. En dat is met een groot gezin soms wel nodig. We gaan de komende week nog creatiever bezig om dit goed weg te zetten .

Hou jij je echt aan het boek?

Welke vraag ik echt het meeste krijg is “hou jij je echt strikt aan het boek?” Nou nee. Ja ik koop in op basis van de weekmenu die het boek aangeeft. Echter, met een gezin van 7 personen moet je hier en daar flexibel zijn. Soms komt er iets tussen waardoor ik wat schuif met de dagen, bijv. sport dag, de dinsdag is hier vaak druk en dan komt het voor dat ik die dag kies voor een avond maaltijd die wat beter aan sluit qua voorbereidingstijd. Of ik kijk naar de producten. Zo was ik begin van de week in de winkel om wat verse producten te halen, ik zag dat er vis in de aanbieding was, zalmnoot. die had ik nodig deze week, echter was die zalmnoot nog maar een dag houdbaar, maar ja zo zuinig als ik kan zijn, heb ik hem wel gekocht. Het was even een kwestie een diner omwisselen, maar dat is zo gedaan.

Niet zo streng zijn voor jezelf.

Ik merk wel als je zelf er flexibel in staat en je dus geen problemen hebt met omdenken dan kan je het week menu best goed als rode draad gebruiken. Ik probeer mij er goed aan te houden, maar dit lukt niet altijd, zo hadden wij de afgelopen week wat meer afspraken staan rondom onze pleegzoon, daarbij moeten we morgens om 9 uur al ergens zijn, het lukt mij dan niet, om naast de zorg voor de andere kids, die voor 8 uur op school moeten zijn, nog even voor mijzelf iets op te bakken als ontbijt. Ik kies er dan voor om yoghurt te pakken met een fruitsoort en lijnzaad. 

Een ander voorbeeld is dat ik afgelopen week een driedelige wortelkanaalbehandeling heb ondergaan, tja dan ga ik niet een uur na die tijd lekker eten weg zitten kauwen, ook op die dag zorgde ik er voor dat ik wat dingen om gooide, zo at ik middags al warm en in de avond yoghurt.

Als ik koste wat het kost aan het menu wil houden zal dit voor stress zorgen, want wees eerlijk? Niks moet! Gewoon niet zo streng zijn voor jezelf en een vervanger is zo gevonden, het boek staat immers vol met creaties. 

Trots

Ik kijk weer terug op een super leuke week, het bereiden van de recepten zijn echt leuk en ik voel me goed, dat is voor mij echt het aller belangrijkste! 

Ik sluit deze blog af door nog even te zeggen dat ik super trots ben op mijzelf dat ik nu al 14 dagen op deze manier leef, ik geniet er van en zeg vol trots “op naar week 3!” .

– Mieke Zegt .

Benieuwd hoe het mij de andere weken verging? Check dan hier Week voor Week mijn online update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: