afvallen met nederland dagboek dieet lifestyle mama mieke zegt voeding

Afvallen met Nederland – Dagboek – week 3

10 weken lang ga ik leven volgens het nieuwe boek van “Afvallen met Nederland” Het boek “Gezond op gewicht met lekker eten” is geschreven door Jeroen van Egmond. Het boek legt de focus op koolhydraat arm dieetprogramma welke ondersteund wordt door bewegen. Elke week zet ik een weekoverzicht online en leg ik de focus niet alleen bij het afvallen, maar breng ik ook in kaart of het dieetprogramma past bij een fulltime mama van een zeven koppig gezin. Is het betaalbaar? boekt het resultaat? en niet geheel onbelangrijk, is het echt zo lekker als de titel doet beweren? Je leest het terug in mijn wekelijkse verslagen. Benieuwd hoe het mij gaat? Lees dan snel mijn blog van Week 3.

Week 3

Vol enegerie starte ik aan mijn 3e week van het boek “gezond op gewicht met lekker eten” van Afvallen met Nederland. Ook dit keer beginnen we weer met de boodschappen. Tot mijn verbazing zie ik dat je voor week drie terug moet naar week 1. Niks geen nieuwe recepten, niks geen rare nieuwe producten. Wat jammer zeg, ik had mij zo verheugd op weer een nieuwe week met nieuwe dingen. Braaf, maar toch met enige teleurstelling blader ik weer terug naar de boodschappenlijst van week 1 en maak vervolgens mijn lijstje.

Boodschappen doen

foto uit het boek, week 3

Een voordeel van de herhalingsweek is dat je sommige producten weer kan gebruiken, de zak lijnzaad bijvoorbeeld of bepaalde soorten olie / kruiden etc. Deze keer kocht ik al mijn producten in Duitsland en betaalde ik voor de weekboodschappen 35 euro* in totaal. Erg netjes dus.

*op basis van 1 persoon, de 35 euro komt boven de wekelijkse gezinsboodschappen op.

“Het dieet werkt zeker niet zoals je had gehoopt”

Na de tweede week heb ik mij niet gewogen, dit zorgde nog al voor wat vragen bij mijn volgers, de meest gestelde vraag was “Werkt het dieet toch niet zoals je gehoopt had? omdat je niet jouw gewicht wil vertellen” . Hmmm, nou laten we daar maar even op reageren dan… Ik heb mij niet gewogen omdat mijn doel niet zit in getallen. Ik wil mij goed voelen, dat is mij veel waard. Daar komt bij, ik merk het wel aan mijn kleding en denk dan, goh er is toch wel wat af, dat is mooi mee genomen, een getal er aan toevoegen voelt voor mij als bestempelen en als er iets is waar ik niet tegen kan, is het stempels zetten. Meer een persoonlijk iets dus.

Wat is dan nu mijn gewicht?

Om te kijken of het boek en daarmee een andere levensstijl resultaat oplevert zal ik wel even op de weegschaal moeten. Ik neem jullie even terug naar mij eerste weeg moment, 82.7 kg, of volgens het BMI schema, 83 kg. Vanmorgen, woog ik 77.4 kg. Dat betekend dat ik in 3 weken tijd 5,3 kg kwijt ben. Ik vind het prima en ben daar meer dan tevreden over!

Waar is mijn energie?

Week 3 was een rommelige week, daar waar ik in de vorige 2 weken bruisde van de energie, was deze de afgelopen week ver te zoeken. Bijna alle 5 de kids waren wel een keer ziek deze week en ik kampte zelf ook met een mix van verkoudheid, mijn maandelijkse periode en grieperig zijn. Stiekem hoopte ik, door aan het dieet te houden, dat ik mij dusdanig goed zou gaan voelen dat ik de griep wel zou overslaan, maar helaas. Ik was in week 3 behoorlijk lui en futloos en vroeg mij wel een paar keer af; waar is mijn energie? En dan heb je ook nog eens een man die zegt “nou, ik merk wel dat je in de eerste twee weken een heel ander mens was en nu lijkt die energie weer ver weg” . Joh, ga jij de energie even voor mij zoeken? ik wil dat ook graag terug hoor! Soms snap ik ook niet hoe ik in elkaar zit en als ik dan denk dat ik het door heb dan loopt het altijd weer anders… Ik gooi het maar weer op mijn vertrouwde excuus “Daar ben je vrouw voor” ,

Onaangekondigd ongesteld

En dan die verdomde periode er ook nog weer bij. Als er iets is waar ik toch niet naar uitkijk is dat het maandelijkse feestnummer die weer met de deur in huis komt vallen, want dat was het dit keer… Hoewel ik weet waneer ik ongeveer ongesteld moet worden, kwam hij deze maand echt met de deur in huis vallen… Normaal gesproken wordt mijn periode vroegtijdig aangekondigd door misselijkheid, verhoging, hoofdpijn etc. Ook wel bekend onder de naam PMS. Hier had ik nu geen last van. Deze kwamen pas toen ik ongesteld was en daarna volgde er wel wat griepverschijnselen. Maar ja, iedereen was ziek thuis. Ik kan dit dus niet 100% koppelen aan mijn periode. Zal voeding dan invloed hebben hierop?

Voeding en PMS

Ik deed even wat research online en het blijkt dat voeding een positieve invloed kan hebben op PMS klachten. Ik ga mij hier eens wat meer in verdiepen de komende tijd en kom hier in mijn blogs zeker nog even op terug. Ik ben namelijk erg benieuwd of de mindere PMS klachten in verband gebracht kunnen worden met een koolhydraat arm en eiwit rijk voedingspatroon.

Bewegen tijdens een saaie futloze week

Mijn week was vooral erg saai, wanneer ik ongesteld ben heb ik niet veel zin om te bewegen. De afgelopen week heb ik 3 keer goed bewogen dmv een stukje lopen, zwemmen en een ochtend gespeeld met de Ringfit adventure, een actieve game voor de Nintendo Switch. (zie hieronder)

Herhaling werkt demotiverend

Voor mij speelde de herhalingsweek ook mee aan een saaie demotiverende week. Wat ik juist als positief ervaar van dit boek is dat ik elke dag weer wat nieuws leer qua recepten, hierdoor wordt je creatief en kijk ik erg uit naar een nieuwe week. Dat je na 2 weken alweer in een herhaling moet treden van de eerste week werkt voor mij dan ook niet motiverend. Ik merkte ook dat ik van te voren al bedacht had dat ik gerechten die ik niet zo lekker vond dan ook achterwege liet en dus koos voor wat anders. Dit is iets wat op langer termijn natuurlijk wel kan, maar na 2 weken? je zit er net in. Week 3 was dus niet geheel volgens het boekje… oh foei toch!

De kracht van 10 weken een dieet volgen met lekker eten, zoals het boek zelf zegt, is voor mij dat je elke dag iets anders eet, je wordt uitgedaagd dingen te eten die je normaal niet eet, je bent er mee bezig, je weet van te voren niet hoe je het bereiden moet en je weet niet hoe het zal smaken, dit trekt mij erg aan.
Nu ik van te voren al wist wat ik de hele week voorgeschoteld kreeg omdat ik het de week ervoor al had gegeten, viel hier en daar mijn motivatie wel weg. Dit is natuurlijk erg persoonsgebonden, want een ander persoon kan juist die duidelijkheid fijn vinden. Persoonlijk had die herhalingsweek van mij wel wat later in het boek mogen komen.

Weg motivatie, dan maar aan de aardappelen, groente, vlees?

heerlijke grof volkoren tosti

Nee hoor! De afgelopen 2 weken hebben mij wel aan het denken gezet en hoewel ik deze week niet zo fit als anders was is het geen reden geweest om op te geven. Ik at deze week niet alles van week 1, maar ik heb inmiddels na 14 dagen wel een dusdanige kennis van voeding opgebouwd dat ik wel weet wat wel en niet kan. De basis bij mij was deze week dan ook, veel groente, en vlees. Ik verving sommige vlees gerechten voor kip en koos een ander vissoort uit dan welke in het boek stond. De basis, de rode draad van koolhydraat arm en eiwit rijk eten bleef. En voordiegene die het duidelijk in kaart willen hebben met cijfertjes, ik ben niks aangekomen en val ook nog steeds af! 😉

Deze week heb ik heerlijk genoten van de garnalen met peultjes, zo eenvoudig gerecht, maar zo lekker, ook maakte ik van allerlei leftovers een salade, met tonijn en ei, lekker fris en gezond.

Cheatday – Taart it is!

Afgelopen zaterdag was het weer een cheatday, we hadden een verjaardag en ik heb een heerlijke taart gegeten. Ook niet zo gek want de moeders van huize jarige job had een heerlijke taart gemaakt, daar zeg je ook geen nee tegen.

Eenmaal weer thuis had ik een zin om te koken en hebben we thuis de frituurpan aangezet. Een heerlijk frietje met een oerhollandse frikandel! Ik merk wel dat ik niet meer zoveel opschep als eerder, 1 bordje met friet is voldoende 🙂 – al doende leert men he ?

Conclusie :

Als ik terug kijk naar mijn 3e week dan moet ik concluderen dat ik een futloze, saaie en toch gek genoeg productieve week heb gehad. Wellicht kwamen de invloeden deze week iets meer door externe factoren en heeft het niks te maken met het boek of de levensstijl, dus tja, we gaan gewoon lekker door. Deze week was het sowieso een mix aan diverse maaltijden vanwege de vele kindjes die thuis ziek waren. De hele week was het voor iedereen aanpassen qua voeding, tja, je kan daar maar beter aan toegeven dan met veel stress alles op alles zetten zodat jij je aan het boek kan houden. Deze keer moet ik dus concluderen dat wanneer het even iets anders loopt dan anders, het lastig is om je aan het boek te houden, gewoon wegens tijd gebrek en ziekte moet je hier en daar omdenken.

Touwtjes strak!

De kracht zit hem nu vooral in het niet opgeven, want dat is natuurlijk wel erg makkelijk om na zo’n week terug te vallen in je oude patroon! dus touwtjes weer strak en we gaan op naar week 4 !

Afvallen met Nederland volgens het boek “gezond op gewicht met lekker eten” Week voor week:

Check hier de andere weken!

mieke zegt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: