afvallen met nederland dagboek dieet koolhydraatarm lifestyle mieke zegt voeding

Afvallen met Nederland – Dagboek – Week 4

10 weken lang ga ik leven volgens het nieuwe boek van “Afvallen met Nederland” Het boek “Gezond op gewicht met lekker eten” is geschreven door Jeroen van Egmond. Het boek legt de focus op koolhydraat arm dieetprogramma welke ondersteund wordt door bewegen. Elke week zet ik een weekoverzicht online en leg ik de focus niet alleen bij het afvallen, maar breng ik ook in kaart of het dieetprogramma past bij een fulltime mama van een zeven koppig gezin. Is het betaalbaar? boekt het resultaat? en niet geheel onbelangrijk, is het echt zo lekker als de titel doet beweren? Je leest het terug in mijn wekelijkse verslagen. Benieuwd hoe het mij gaat? Lees dan snel mijn blog van Week 4

Week 4

Vol goede moed stapte ik de nieuwe week in, na een weekje ziek en ongesteld te zijn geweest stond er weer een nieuwe frisse week op mij te wachten. Ik kan niet wachten om weer te starten met nieuwe recepten en als het weer ook een beetje mee zit ga ik deze week ook heerlijk het bos in.

Boodschappen doen

Alles begint weer met het in huis halen van de boodschappen voor week 4. Vorige week schreef ik dat ik er van baalde dat ik na 2 weken al een herhalingsweek had en dat het boek mij terug stuurde naar week 1. Dit keer stond er weer een herhalingsweek op mij te wachten. Ik kon de boodschappen van week 2 gebruiken voor mijn inkopen doen en ook week 2 opvolgen voor de recepten. Omdat ik geen zin had in nog eens een herhaling, maakte ik voor mijzelf een mix. Ik pakte de lekkerste gerechten uit week 1 en 2 en ik pikte via Instagram #koolhydraatarm wat lekkere recepten op. Deze week kostte het dieet mij 42 euro.

Lang leve instagram

Nieuwe week, nieuwe recepten ging dus niet helemaal op. Ik wou niet geheel in de herhaling schieten dus ik zocht online naar wat lekkere recepten. En zo zie je maar weer, als je #koolhydraatarm gebruikt krijg je heel veel inspiratie. Het leuke aan instagram is dat je gelijk beeld hebt bij het recept! Jeetje, dat ik gewoon een persoon ben geworden die dat nu ook daadwerkelijk volgt!

Wat heb ik deze week gegeten?

S’morgens kies ik vaak voor yoghurt met fruit en lijnzaad, dit kan ook gedroogd fruit zijn. ik ben niet zo van de rijstwafels of crackers, wel eet ik, ter afwisseling ei wit brood met mager beleg en ik heb 1 keer een grof volkoren oven broodje gehad. Als lunch heb ik weer de kippensoep en de prei soep gehad, die zijn echt lekker, verder heb ik genoten van salades en ei gerechten. Voor het avond eten koos ik diverse gerechten uit week 1 en 2, zo at ik peultjes met garnalen, vlees met roerbakgroentes, lam-spiesjes met groenten, kip met oosterse groenten, vis met hollandse wok groenten en via instagram heb ik een heerlijk gerecht gevonden met Kip sate, ei en oosterse groenten. (HEERLIJK!) Ik merk wel dat je heel snel creatief kan zijn met koolhydraat arm eten, het voordeel is ook dat ik veel lust.

De lamspiesjes waren echt heerlijk helaas lukte het mij niet om het vlees goed gaar te krijgen aan alle kanten zonder dat ik de groente aan liet bakken. Ik werd erg ongeduldig er van, het duurde mij te lang. Ik besloot om de stok er maar uit te halen en zo heb ik genoten van mijn eigen rommelpotje aan vlees en groente 🙂 .

Mis je de aardappelen, pastas en rijst niet? Of gewoon een boterham met pindakaas?

Aardappelen mis ik helemaal niet, ik heb afgelopen week tijdens een uitje een frietje gehad, ik kreeg het niet eens op, dat was nieuw voor mij! Pasta’s ben ik wel dol op, maar ik mis het (nog) niet.

Rijst mag je ook tijdens een koolhydraatarm dieet gewoon eten. Gebruik alleen wel zilvervliesrijst en natuurlijk in mindere porties. Gemiddeld is 40gr bij een gerecht voldoende. Ik eet dus wel rijst, maar lang niet elke dag.

Een oerhollandse boterham met pindakaas, chocopasta etc is ook niet iets wat ik mis. Zo af en toe eet ik wel aangepast brood, bijv eiwit brood of echt grof volkoren. Ik vind dit ook lekkerder dan bijv witbrood. Ik denk ook dat het gevarieerd eten er juist voor zorgt dat je bepaalde dingen niet mist, bij mij geldt dan wel dat het wel gevarieerd moet blijven en die herhalingsweken zijn dan niet echt gunstig voor mij.

Honger

Een andere vraag die ik krijg, heb je nu ook honger? Absoluut niet! Ik krijg ook genoeg voedingstoffen binnen, ik eet gevarieerder en ik eet meer verspreid over de dag in kleinere porties. Je lichaam gaat aan een eetpatroon wennen. Ik heb de afgelopen 4 weken nog geen 1 keer honger gehad. Ik merk wel dat ik sneller vol ben, hoewel ik van groente of andere frisse snacks gerust wel extra kan snoepen. Het zijn de dingen als patat waar ik nu naar een paar happen wel genoeg van heb. Nou ja, mooi mee genomen toch?

Cheat day

Zaterdag stond er een afspraak gepland, we zijn uitgenodigd voor een meeting met pleegouders. Dit onder het genot van een geheel verzorgd ontbijtje. Tijdens deze meeting kom je in contact met andere pleegouders en hun kinderen. Er stond een heerlijk ontbijt buffet klaar en ja, daar zeg ik dan geen nee tegen hoor. Toch hou ik wel rekening met wat ik eet en eet ik ook echt in porties.

Ik begon met een heerlijk stuk Kurbisbrott. (pompoenbrood) lekker laten beleggen met zalm, een tomaatje en komkommer. Gevold door een eitje, stukje fruit en vooruit, nog even een stukje zalm weg peuzelen, want dat lust ik zo graag.

Als je zo onder gezelschap bent van meerdere mensen eet je ook makkelijk meer weg, ik besefte mij weer dat ik eten toch echt we associeer met gezelligheid. Dit moet ook kunnen. Ik denk ook als je basis goed is je op zulke dagen juist lekkere dingen kan weg eten.

Zwemmen

Gezien we voor de meeting toch in Osnabruck waren hebben we gelijk voor een review blog en vlog een dagje Nettebad aan gekoppeld. Het ontbijt buffet er weer lekker afzwemmen dus. Nou ja, daar was het pas echt cheatday, want de ochtend begon gezond, zwemmen klinkt ook gezond, maar daar patat met curryworst eten natuurlijk niet. De curryworst at ik zo weg, de friet daarentegen. Grappig hoe snel je lichaam veranderd. De drang om alles op te eten is er niet meer. En nadat ik het eten even heb laten zakken heb ik maar even een paar extra baantjes getrokken, niet te veel, want het spelen met de kids in het water is zoveel malen leuker!

Blijf bewegen!

Ik maak er geen geheim van, sporten is niet mijn ding. Echter, als ik het boek aan wil houden moet ik wel blijven bewegen. Dit lukt mij echt niet altijd. Dit zit hem vooral in tijdsgebrek. Dit terwijl er zoveel tips in het boek staan, er staat per week een schema in wat je kan doen.

Alleen lukt het mij gewoonweg niet. ik zou dit alleen kunnen doen als alle kids op bed liggen, maar ja, dan moet ik ook de boel opruimen in huis. Een zevenkoppig gezin zorgt voor rommel. Tijdens het opruimen beweeg ik natuurlijk ook wel. Het is wat af rekken en strekken als je de vaatwasser in pakt . Als ik na het opruimen nog mijn oefeningen moet doen dan ben ik veel te actief voor het slapen gaan, iets wat niet echt werkt bij mijn koppie! Het zijn dus keuzes maken.

Op de dagen dat mijn man s’morgens thuis is heb ik wel meer ruimte. Vaak zwemmen we toch wel 1 keer per week met het gezin, dan pak ik een paar extra baantjes en door de week maak ik met de kids een wandeling. Maar ik geef toe, dat bewegen dat is zeker nog wel voor verbetering vatbaar!

Conclusie week 4

Het was een week met veel eigen input. Het weer zat niet echt mee en bewegen liet hier en daar nog wel te wensen over. Dat cheatday per week bevalt mij eigenlijk wel erg goed en dat ga ik er zeker in houden. Het geeft een gevoel van een stukje vrijheid, niks moet. Ik merk dat het eten, vinden van recepten, mij goed afgaat. Ik heb geen honger gevoel en mijn enegrie komt na een weekje ziek te zijn geweest langzaam weer op gang. Ik ervaar nog niet die enorme bootst van week 1 en 2, maar ik heb al even vooruit gespiekt, week 5 beloofd weer nieuwe gerechten! Ik kan niet wachten. Deze week geen weegmoment, die komt volgende week weer! Tot dan!

Mieke Zegt

Ben je benieuwd hoe mijn vorige weken zijn verlopen? check ze dan HIER!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: