er op uit met kinderen gezin kidsproof lifestyle mieke zegt opvoeding wonen in duitsland

Maak de Fietshelm leuk!

De fietshelm, wat een veel besproken onderwerp is dit toch. Als wij ergens in Nederland op bezoek komen wordt dit ook vaak onderwerp van gesprek . “jullie wonen in Duitsland? och dat moeten jullie arme kindertjes een helm dragen!” vervolgens komt er een cynische lach. Op verjaardagen merk je al gauw dat deze cynische lach een groepslach wordt en mensen het al snel eens zijn met elkaar. “De fietshelm kan echt niet!” .

Waar komt toch het idee vandaan dat een fietshelm niet kan? Is dit een groepsdruk? Heeft het te maken met uiterlijke schijn? Is dit dan ook echt zoveel belangrijker dan veiligheid?

Wat nou als we de fietshelm wat leuker maken? zal het dan wel werken in Nederland?

Maak de fietshelm verplicht

FB stelling Ouders van Nu

Afgelopen week las ik via het social media account van Ouders van nu een stelling over het verplichten van een fietshelm. De stelling zelf was niet schrikbarend, de reacties eronder daarentegen?
Zo geeft iemand aan dat wij vroeger ook geen helm droegen, dus waarom nu wel? een ander iemand is van mening dat je een kind net zo goed in bubbelsplastic kan stoppen en nog weer een andere persoon geeft aan dat hun kind zo goed kan fietsen en dat hun kind geen helm nodig heeft.

10 mensen, 10 meningen

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen mening en heeft iedereen het recht om deze uit te spreken. Nederland is een vrij land, dat merk je ook als het gaat om de fietshelm. Er zijn veel tegengangers en de mensen die voor zijn blijken vooral van mening te zijn dat hun kind nog jong is en zo kan vallen met de fiets en dat een helm dat meer zekerheid kan bieden (tegen hoofdletsel).

Pro Fietshelm

Laat ik maar beginnen dat ik PRO fietshelm ben. Ik heb geen twijfel aan de fietskwaliteiten van mijn kinderen, alhoewel, de een fietst beter dan de ander (en dan zeg ik het netjes). Echter, als mijn kinderen fietsen maken ze onderdeel uit van het verkeer. Ik ga er even van uit dat mijn kind fietst op een fietspad langs een drukke weg, of dat het oversteken moet over een weg waar auto’s passeren. Deze wegen ontkom je niet aan, ook niet in Nederland.

Een kind kan veel moeilijker inschatten wat wel of niet kan, daar komt bij dat kinderen, zeker in groepsverband, grenzen gaan opzoeken. Dat deed ik eerder ook! “Oh ik kan er nog wel voor langs hoor!” “Zie je ie rode auto? dat ga ik halen!”

Maar wat gebeurd er als een kind aangereden wordt door een auto? Wat gebeurd er als je als kind met je hoofd op straat valt? of op de stoeprand? of een klap krijgt van een auto? En wat gebeurd er als met baby’s en jonge kinderen die een klap krijgen? We weten immers allemaal dat de autostoeltjes niet voor niks op maat/leeftijd zijn en dat dit te maken heeft met de klap die ze zelf kunnen opvangen vanwege hun spierkracht. Op een fiets is dit net zo. Je ziet steeds meer een baby of kleinkind zonder helm voorin een bakfiets zitten. En ja ik geef toe, dat zie er ook zo mooi uit! Maar ja die veiligheid….

Het gaat er in mijn ogen dus niet om of jouw kind goed kan fietsen. Je bent onderdeel van het verkeer waar je geen controle hebt op bepaalde situaties, Ook door het toedoen van een ander kan er iets gebeuren.

In Duitsland is het verplicht, of toch niet?

Zoals ik de blog al begon, we krijgen vaak naar ons hoofd geslingerd dat het maar zielig is dat onze kinderen een helm moeten dragen. Het is maar net wat zielig is. Als mijn kind in een ongeval terecht komt met als gevolg een blijvend hoofdletsel is het kind meer dan zielig.

In Duitsland is er officieel geen fietshelmplicht. Je krijgt geen boete als je geen helm draagt. Toch is het vaak zo dat kinderen verzekering technisch tm 12 jaar een helm moeten dragen, anders kunnen er problemen ontstaan als ze een ongeluk krijgen waarbij een hoofdletsel voorkomen had kunnen worden door een helm. En geloof mij, een operatie wil je niet zelf betalen. Dus is het verplicht? Nee, maar voel je een picht? Ja!

De meerderheid van de Duitse kinderen dragen ook een helm, ook kan het maar zo zijn dat de school je verplicht om een helm te dragen opweg naar school. Dit omdat de weg naar school een veilige route moet zijn en de school hier verantwoordelijk voor is. Wonen kinderen verder van school, dan gaan ze met de schoolbus.

Voorbeeld doet leiden

De kinderen hier zijn niet anders gewend. Iedereen draagt een fietshelm. Je bent een uitzondering als je geen helm draagt. Kinderen zien ook van elkaar dat er een helm gedragen wordt en ze willen dan ook niet anders. Als een kind niet beter weet, nemen ze het voorbeeld over wat ze op straat zien. Jij als ouder kan ook een voorbeeld zijn natuurlijk.
Ojee Mieke, dat je zegt dat kinderen een helm moeten dragen gaat tot daar aan toe, maar dat je nu beweerd dat ik als ouder nou ook zo’n ding op de kop moet zetten? Ja ja… dat is natuurlijk ieder zijn eigen, eerlijk? ik doe het ook niet altijd! Voor mij zeker iets om meer bij stil te staan.

Hier in Duitsland kan je echt super leuke helmen kopen en ik weet zeker, in Nederland ook! Dit maakt het natuurlijk een stuk leuker. Zodra je hier een nieuwe fiets krijgt zoek je er een mooie helm bij uit. Dat is een onderdeel van de aanschaf van een fiets. Kinderen weten niet beter.

Onze oudste kende vanuit Nederland niet de fietshelm en wou er in het begin ook niet aan. En toen kwam hij vanuit school thuis en vertelde dat hij de enige is zonder helm en maar snel een helm wou, want hij werd er door de leerkrachten op aangesproken. Inmiddels weet hij niet beter en de helm hoort er bij.

De andere kids groeien er mee op, die weten niet beter. Het begint bij het kinderzitje achterop , de loopfiets en daarna de normale fiets, de helm gaat op.

Het ziet er toch niet uit!

Het zielig vinden van het dragen van een fietshelm is echt iets wat ouders zelf gecreëerd hebben. Een kind wordt hierin neutraal op de wereld gezet en volgt de normen en waarden op die ze mij krijgen vanuit huis. Wij horen vaak op verjaardagen hoe zielig ouders een helm vinden, want dan gaan de haren van hun kind door de war, kunnen meisjes geen hoge staarten dragen en het ziet er toch niet uit?! Hun kinderen lachen vrolijk mee en zeggen ook ” ik ga niet zo’n ding op mijn kop zetten”. Het is een normale reactie. Maar wat als jij als ouder toch wel een fiets helm wil voor je kind?

Maak de fietshelm leuk!

Je kan je kind het voorbeeld geven om zelf ook een helm te dragen, daarnaast kan je het kopen van een helm leuk maken. Een nieuwe / andere fiets? daar hoort een leuke helm bij, welke kleur wil je? Zoek er een uit die past bij de fiets, of een die lekker gek is, hoe vrolijker de helm, hoe leuker hij is om te dragen. Als jij als ouder hier zeker in staat en dus Pro helm bent, dan zal je kind dit over nemen. Hij / zij zal de helm vol trots dragen.

Opzoek naar een leuke fiets helm?

Wat zijn nou leuke fietshelmen? Iedereen kent de standaard helmen wel, maar wist je dat er ook hele gekke, grappige en mooie helmen zijn?

Lidl kent hele leuke fiets helmen, je kan deze in Duitsland via de Online shop kopen. Ze zijn van het merk “Crazy Safety”. In Nederland kan je deze HIER kopen.

Hoe leuker de Helm, hoe meer je betaald, zo gaat dat natuurlijk met Hypes. Zo kost bovenstaande helm in Duitsland 24,95 euro en in Nederland is deze 42,50 euro in de sale. Wist je wel dat je pakketjes ook in europa kan laten bezorgen of dat je ze laat bezorgen bij een DHL punt vlak over de grens? dit laatste is vooral handig als je niet zo ver van de grens woont. Soms loont het om even verder te kijken.

De Helmhoes

Wist je wel dat je ook hoesjes kan kopen voor over je helm? Daarmee kan je een wat goedkopere helm aanschaffen en met het hoesje kan je hem pimpen. Ze stonden hier laatst in de Lidl folder, maar ook op amazone kan je deze Helmhoesjes kopen. Zijn ze niet grappig?

Hoe komt het dan dat Nederland niet aan de helm gaat?

Waar het idee vandaan komt dat een Fietshelm niet kan begrijp ik echt niet. Dat dit je haren in de war brengt weegt wat mij betreft niet af tegen de gevolgen. Dat het niet mooi zou staan vind ik ook geen reden, in de winter zetten we toch allemaal massaal de muts op? Wat mij betreft mag er wel wat meer praktisch gedacht worden. Ik denk dat het een gewoonte geworden is , we deden het nooit, waarom nu wel. Het gekke is dat ook wij Nederlanders ons allemaal aanpassen als het moet.

Kijk eens naar skiën, een paar jaar geleden was een helm niet verplicht, niemand deed het, vandaag de dag draagt iedereen een helm als ze gaan skiën . Je bent een uitzondering als je het niet draagt. Waarom we in een ander land het wel kunnen en thuis niet?
Wellicht zit hem toch in de druk van de “verplichting” die mensen ervaren waardoor ze het wel doen.

Zoalng het niet verplicht is, mag ieder het lekker voor zichzelf bepalen of ze dit willen doen ja of nee, Ik kan je alleen maar adviseren om het wel te doen 🙂

“Jullie nederlanders fietsen zelfs met een baby achterop!”

Wat ik echt zo leuk vind aan Nederland is dat er echt wat af gefietst wordt. Wat de nederlanders over de Duitsers zeggen mbt de fietshelm geldt andersom ook zo. In Duitsland krijgen we vaak naar ons toe geslingerd ” oh nederlanders? jullie fietsen veel he? zonder helm en zelfs al met een baby op de fiets!” De verschillen hierin blijven leuk! Hieronder een leuke foto van een typisch Nederlands fiets gevalletje waar de Duitsers zich dan weer over verbazen.

Foto : van Lissette Bos – Slot bedankt dat we deze geweldige foto mochten delen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: