afvallen met nederland dagboek er op uit met kinderen gezin lifestyle mieke zegt persoonlijk wonen in duitsland

Corona tijden met een gezin van zeven – Hoe loslaten het nieuwe houvast werd

Social Media staat vol met lockdown-parenting. Overal zie je de perfecte plaatjes van keurig gekleurde weekplanners, georganiseerde huiswerktijden, vaste beweegmomenten, schermtijden en niet te vergeten, vaste eettijden, ook wel als ‘pauze’ weg gezet op de planner. Ik zal liegen als ik zeg dat ik het er niet mooi uit vind zien. Je zou zeggen dat wij met een groot gezin ook veel orde structuur en regelmaat moet hebben om alles in goede banen te kunnen laten lopen. Deels klopt dit natuurlijk wel en ja wij er is hier thuis wel een basis, maar van een vaste planning is er geen sprake. Wij kwamen er al snel achter dat er binnen onze situatie onvoldoende ruimte is voor zo’n mooie weekplanner. Een gezin van zeven waarbij je te maken hebt met verschillende onderwijsvormen in verschillende talen, een zorgenkindje, een peuter van 3 waarbij de emoties alle kanten op schieten en er niks van snapt en een man die gewoon doorwerkt in de zorg. Ja dat vraagt heel veel omdenken maar vooral ‘loslaten’. De eerste weken hebben we vooral niks gedaan. Na onze paasvakantie kwam er ook hier in Duitsland de plicht om thuis onderwijs tegen.

Hoe wij dit doen?  Je leest het terug in mijn komende blogs over een kijkje thuis bij een groot gezin!

Schule Geschlossen

Op 13 maart kregen we het bericht dat de onze scholen hier in de deelstaat Niedersachsen gingen sluiten vanwege het corona virus. Dit was 2 weken voor de jaarlijkse osternferien. (paasvakantie) die gepland stond op 30 maart. Met de vakantie in zicht betekende dit dat onze kinderen ineens tot 20 april vrij waren van school. Nog geen idee wat ons toen te wachten stond gingen wij er van uit dat we na de paasvakantie weer naar school konden.

Bleib Zuhause

Daar waar we er in eerste instantie van uit gingen dat we gewoon langer vrij waren werd al vrij snel helder dat dit niet het geval was. De situatie rondom Corona is serieus. Scholen gingen dicht, winkels gingen dicht, speeltuinen werden in Duitsland volledig afgesloten, restaurants sloten allemaal hun deuren, en met je gezin naar buiten was in eerste instantie geen optie meer. We hadden in de eerste twee weken thuis geen homeschooling, of verplichte opdrachten die onze kinderen thuis moesten voortzetten. Hierdoor had je toch het gevoel dat je gewoon vrij was, daarna kwam de 2,5 weekse paasvakantie, wat betekende dat we ook geen schoolwerk hadden. Ruim 4,5 week geen school, geen onderwijs, geen richtlijnen anders dan ‘bleib Zuhause’ . Iets wat wij niet kennen. We waren vrij, zonder vrijheid. Wij hadden voor 30 maart een week lang een bungalow geboekt in Landal Het Vennenbos. Deze werd, zoals we in de weken er naar toe wel verwacht hadden, geannuleerd. Het park ging dicht. Wij hebben onze vakantie kunnen omboeken naar eind dit jaar, laten we hopen dat we dan alsnog op vakantie kunnen!

Quarentaine met het hele gezin.

IMG_0092

We hadden nog maar net het bericht dat onze kinderen thuis waren en ja hoor, we werden ziek. Het begon met een van onze kinderen, gevolgd door de rest. In eerste instantie leken wij ouders er goed vanaf te komen, echter werd mijn man ziek en deze keer was het behoorlijk heftig. Ik werd daarna ziek en uiteindelijk zaten met ons hele gezin 3 tot 4 weken lang in quarantaine. (iedere keer als er weer iemand ziek was, of soort kreeg kwam er weer een periode bij). We mochten niks meer, mijn man werkt in de zorg, dus hij werd getest op corona. Godzijdank bleek hij niet besmet te zijn met virus. De rest van het gezin werd overigens niet getest, wel moesten we allemaal thuis blijven. Even online boodschappen bestellen en laten bezorgen kennen ze in ons woongebied niet, we deden dus een beroep op onze vrienden, buren en familie. De boodschappen werden voor onze deur gezet, we hadden hiervoor kratten bij onze zijdeur neergezet.  Vervolgens kregen we een bons op ons raam onder het mom van ‘ uw bestelling is gearriveerd’ en zodra de auto van de dam was, pakten wij de kratten met boodschappen. In het begin was dit best grappig, maar op den duur gaat dit erg vervelen. Wat zijn wij goed geholpen zeg, met hulp overal vandaan kregen we de wekelijkse boodschappen binnen. Op een gegeven mommen appte moeder van school mij ‘ ik moet nu naar de marktkauw, ben je nog iets nodig?’ . Het idee alleen al, zo lief! Het gaf ons wel het gevoel dat we hier in Duitsland zijn geaccepteerd!  Mijn dank is nog steeds groot!

IMG_0130

Het waren lange dagen, beetje op de bank liggen, uitzieken, voor elkaar zorgen en jezelf weer vergeten… maar uiteindelijk kom je daar ook wel weer door, dat is nou eenmaal zo als je ziekte hebt in een groot gezin. Het begint met het 1e kind en de rest volgt.  Gelukkig hadden we Netflix  en besloten we in deze periode ook een jaarabonnement te nemen op Disneyplus.

Geen verplichtingen

Als ik terug kijk op deze periode ben ik heel blij dat we geen verplicht schoolwerk hebben gehad. Tevens was mijn man ‘krank’ geschreven voor een langere periode, waardoor we dus geen verplichtingen hadden. We waren thuis en deden niks! En daar was ik stiekem wel heel erg blij mee.  Ten eerste waren we ook ziek, hoe hadden we het moeten fixen? Elke dag was er wel iemand goed ziek hier thuis, ik sliep niet vanwege luchtwegenproblemen en moest er de volgende dag weer staan voor het gezin. Het leven van een gezin kent geen pauze. De luierproductie gaat gewoon door en het verzorgen van de jonge kindjes en dan met name onze pleegzoon, staat nooit stil. Dit slaaptekort werkte niet mee aan een goed herstel. Wat was ik moe en ik denk nu nog wel eens dat wij vitaal nog steeds niet 100% de oude zijn.  Je kent het wel, na de griep je beter voelen en gelijk denken dat je de trap wel 10 keer op en af kan lopen, maar helaas…

Afvallen met Nederland, geen dieet tijdens quarantaine

Ik was net gestart met een traject van Afvallen met Nederland en wat ging ik goed! Maar ja, hier kwam onverwachts een stop op. Als je ziek bent ben je blij met alles wat je binnen krijgt en dan ga je geen rekeninghouder met een dieet, daar komt bij, dat ik anderen niet aan het werk wou zetten om voor mij een speciaal menu lijstje te laten halen, vele producten lopen moet je ook vers halen, dat wou gewoonweg even niet. Ik werd overladen met vragen ‘ waar blijft je nieuwe blog?’ Het is dus ook wel noodzakelijk dat ik het hiet even toelicht, nou ja, wat valt er nu nog toe te lichten? Er was niet veel ruimte meer om dit nu door te zetten…

Mijn dagboek ging wel door, maar over hele andere dingen. Op dit moment is er niet de rust om naast alle andere bezigheden mij volledig te storten hier op. En deze rust heb ik wel nodig. Dus voor nu staat dit even op pauze.  Ik moet wel zeggen dat ik nin de basis wel een ander eetpatroon heb ontwikkeld. Ik let op wat ik eet, maar vooral op wat ik drink! Om het genot van water nog fijner te maken hebben we een sodastream gekocht. Dat water drinken is echt een pluspunt hoor!  Benieuwd naar hoe mijn weken met een koolhydraatarm levensstijl verliep? Lees het dan HIER terug! Zodra de rust weder gekeerd is en hier in huis de situatie het toe laat neem ik jullie weer mee in het leuke boek van Afvallen met Nederland.

20200120_150341-02

Maar wat deden wij dan wel?

Ondanks de quarentaine en de daaropvolgende dagen waren er ook voldoende dagen dat we niet ziek waren natuurlijk. Hoe vul je dan een dag in als je totaal geen onderwijs hebt vanuit school?

We probeerde, daar waar haalbaar, toch in de ochtend structuur aan te bieden. We begonnen met een ontbijt samen, iets unieks tijdens normale schooldagen, want onze kids beginnen op verschillende tijden waardoor we morgens niet allemaal gelijk aan tafel zitten. Dit is bij ons echt een weekend feeling die ons ook goed doet. Dat we dit nu elke ochtend kunnen doen, geeft je gelijk een positive feeling aan de ochtend.

Na het ontbijt moesten de kinderen iets gaan lezen. Boek , stripboek of een magazine. Ook downloaden we de app Schlaukopf, een soort van Scula in Duitsland en op deze manier konden onze kinderen elke dag toch iets aan school doen.  Het was wel minimaal want  wij waren van mening dat we niet zelf de leerkracht konden gaan uithangen. Stimuleren ja zeker, maar zelf complete opdrachten maken? nee. Onze oudste zoon van 14 gaat naar het gymnasium en kreeg via hun online platform wel schoolwerk die ze vrijwillig konden maken. Dit heeft hij allemaal netjes gedaan. Tijdens minder mooie dagen keken we elke dag een film met het hele gezin, tijdens mooie dagen waren we buiten in de tuin.

Veranderingen

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal allen herkennen, er veranderde veel voor de kinderen.  Niet alleen naar school gaan kon niet meer, maar hier in Duitsland waren ook nog eens alle speeltuinen dicht. Het spelen met andere kinderen (anders dan je eigen gezin) werd verboden en ook gewoon even de stad in lopen met je gezin kon niet langer.

Met kinderen in de leeftijd, 14, 11, 7, 3 en 2 moeten wij altijd flexibel zijn. De een snapt het beter dan de ander. Wat bij ons voorop stond was ‘geen druk’ . We wouden niet kosten wat het kost druk uitoefenen op onze kinderen. Alles is vrijwillig , dus ook het schoolwerk. Onder het mom ‘wij zijn jullie ouders en steunen jullie als ouders’ kwamen we toch een heel eind met blijven investeren in de ontwikkeling mbt lezen, schrijven en rekenen. Dit deden we op diverse manieren, niet alleen uit een boek, maar ook dmv spelletjes spelen met elkaar, denkspellen, bordspellen, memory etc.

IMG_0929

loslaten werd een nieuw houvast

Inmiddels waren de scholen in Nederland ook gesloten en kregen we van familie en vrienden mee dat kinderen in Nederland wel veel schoolwerk thuis kregen. De eerste foto’s kwamen online en ook ik werd toegevoegd aan lockdownpareting groepen op social media. In het begin super leuk en ook ik dacht, ja daar gaan we voor, een goed schema, dat werkt! Maar dit bleek bij ons helemaal niet te werken en daar kwam bij, we hoefden ook geen school werk te doen. De eerste twee weken waren de scholen dicht, de andere 2 weken was het vakantie en in de vakantie was er sowieso geen huiswerk. We hadden dus 2 weken waar we zelf invulling moesten geven aan School, echter er was geen plicht.

Ga er maar staan, 5 kinderen in verschillende leeftijden, verschillende onderwijs niveaus in verschillende talen. Dan een kleuter van 3 die er helemaal niks van snapt en een pleegzoon die hulpbehoevend is. Na een paar dagen zeiden we thuis gelijk, oké, we laten het los. We hoeven nu op dit moment ook niks, waarom moeilijk doen? Laten we die energie bewaren voor de tijd dat we wel wat moeten.

We kregen berichten uit Nederland van ouders die met hun handen in hun haren zaten, ze moesten kinderen les geven, tegelijkertijd werken vanuit huis en een huishouden draaiende houden. We wisten ook echt wel dat dit voor ons er ook aan zat te komen, hoe langer de scholen dichtblijven, hoe groter de kans dat wij huis moeten werken. Maar voor nu was dit er niet. Laten we deze tijd dan ook vooral niks doen en wennen an het idee dat de wereld er anders uit ziet. Laten we vooral het idee dat we verplicht nu iets moeten  loslaten, en dit werkte. Het loslaten werd ons nieuwe houvast.

Ik ben heel blij dat we dit zo hebben opgepakt, daarbij hebben we ook het geluk gehad dat onze scholen niet kozen voor verplicht werk in de eerste twee weken. Dit gaf ons tijd en ruimte om te wennen aan alles, want niet alleen voor de kids is het wennen, voor de ouders ook! We kregen hierdoor veel energie en we hadden natuurlijk veel mensen waarbij we konden afkijken. En hoe perfect de planning van anderen er ook uit ziet, we leerden in deze vier weken ook hoe wij het niet wouden. Voorop stond, papa en mama moeten blijven functioneren alleen dan kunnen we het samen als gezin! No stress in deze rare tijd!

Na de paasvakantie kregen ook wij de plicht voor thuisschool. Uiteraard werd alles toen anders voor ons. Benieuwd hoe wij omgaan met weer een verandering?  Dat lees je terug in mijn volgende blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: